Limbiske System

Det limbiske system, der blandt andet omfatter amygdala og hippocampus er meget gamle strukturer i hjernen. De sættes i forbindelse med basale følelser (angst, sex, sult m.v.) og håndtering af hukommelsen.

Det limbiske system i hjernen

Fra dyreforsøg og ulykker på mennesker ved man, at skader i disse områder giver problemer med huske og lære af farlige situationer, stor agressivitet eller modsat passivitet, problemer med at tilvænne sig nye situationer, genkende personer samt problemer med sanseindtryk som lyde, lugte, syn og følesans. Skader i hippocampus kan medføre stereotype og repetitive adfærdsmønstre og øget trang til selvstimulering.

Hvis noget af dette lyder bekendt, så er der måske også en sammenhæng mellem autisme og udviklingsforstyrelse i det limbiske system. Dr. Margaret Bauman m. fl fra Harvard Medical School, fandt i 1995 at personer med autisme havde tætpakkede og mindre neuroner i dette område. Yderligere opstår denne tilstand allerede før fødslen.

Et område kaldet den dentate gyrus i midten af hippocampus er usædvanligt ved at der gennem livet dannes nye nerveceller her. Adrenalin, som der er meget af under stress, hæmmer denne vækst, serotonin udveksling mellem nerveceller øger denne vækst. Man formoder at dette har betydning for udviklingen af depression (Jacobs et. al America Scientist vol 88, p 341, 2000). Det er nærliggende at antage dennne cellevækst også har betydning for autisme.

 
« Tilbage
» Næste

Læs mere:

http://www.aspergerdk.org • asperger_dk@hotmail.com